luni, 19 noiembrie 2012

Teatru pe roţi cu Andrei Sochircă

A intrat pe uşa din spate a troleibuzului cu două geamantane mari din urmă, cu pălărie pe cap, ochelari pe ochi şi mască medicală pe gură. Un "călător" straniu. Strigă din pragul uşii despre un oarecare virus, caută ceva cu privirea, e agitat şi grăbit. Străbate "coridorul" troleibuzului, până ajunge în faţă, unde îşi lasă jos valizele mari. Oamenii îşi întorc capul, urmărindu-l cu privirea. Dar... stop, s-o iau de la început!


Andrei Sochircă, în căutarea
bacilului Koch într-un troleibuz
din Chișinău
  
Sursa foto: Art House Cafe
E o seară răcoroasă de miez de noiembrie. La staţia din apropierea Circului din Chişinău staţionează un troleibuz. În aparenţă, nu se deosebeşte cu nimic de restul troleibuzelor procurate la începutul anului 2011, de către municipalitate... Totul se schimbă, însă, după ce-i păşeşti pragul. 

Izvar fierbinte direct în troleibuz
Un miros dulceag de vin fiert gâdilă "papilele" olfactive. O tânără ne zâmbeşte şi ne propune ademenitor câte un pahar cu vin fiert - sau izvar, cum se mai spune în popor - pe care îl toarnă dintr-un termos ce păstrează "licoarea" fierbinte. Nu o putem refuza. Nu o refuză nici alţii. E un vin roşu, gustos, condimentat cu piper roşu, numai bun pentru o seară răcoroasă de toamnă. 
Dar... în troleibuz? Da, în troleibuz, pentru că azi vom avea parte de un eveniment inedit - un spectacol de teatru în troleibuz, iar vinul fiert e parte a evenimentului.
Lumea se adună din ce în ce mai multă... Cred că sunt peste 50 de persoane. În mare parte sunt tineri, între 18 şi 35 ani. E o atmosferă plăcută, iar în aer se simte - pe lângă mirosul de vin fiert - un iz de curiozitate, un freamăt de aşteptare. "Cum va fi? Unde va fi "scena"? Ce traseu vom urma?" sunt întrebări pe care şi le pun cei prezenţi. La ora 19 şi-un pic, troleibuzul porneşte din staţie. 

Glume pipărate, pe gustul publicului
Dar unde e actorul?! Actorul sau "chiriaşul grăbit" urcă la staţia următoare, cu geamantanele în spate... E Andrei Sochircă, actor la Teatrul "Eugen Ionescu" dar şi la "Teatrul U.S.A." (Teatrul unui singur actor). 
Îşi începe spectacolul vorbind despre bacilul Koch - cel "responsabil" de declanşarea tuberculozei - într-un mod de zeci de ori mai artistic, decât ar face-o orice profesor la Universitatea de Medicină, dar detaliat şi explicit, în acelaşi timp. "Să fiu sincer, încă n-am auzit pe nimeni să descrie într-un mod atât de intrigant bacilul koch. Aşa ceva e util să audă mult mai mulţi oameni decât cei care sunt azi în troleibuz!" susţine Ion Guţu, un tânăr prezent la spectacol. 
Actorul Andrei Sochircă nu-şi lasă publicul să se plictisească nici un minut, cucerindu-l cu "poveşti" interesante şi un joc actoricesc impecabil. Ba e în spatele troleibuzului, ba în faţă, ba îşi instalează "scena" - una dintre valize - în centrul acestuia... E mişcare, pasiune, replici peste replici. De pe frunte i se rostogolesc borboane de transpiraţie. La un moment dat mă trezesc întrebându-mă cum de reuşeşte să ţină minte atâta texte... 

Troleibuzul de plăcere
Geamurile s-au aburit, iar atmosfera a devenit fierbinte şi la propriu şi la figurat! Discursul actorului musteşte de glume pipărate, despre relaţiile dintre femei şi bărbaţi, pe alocuri erotice, dar fără a întrece limitele decenţei. Interacţionează cu publicul şi te face să te simţi parte din spectacol. 
"Îmi place la nebunie această călătorie cu troleibuzul! Ideea este foarte originală, iar spectacolul pe care ni-l oferit maestrul Sochircă - unul de excepţie! Mi-ar plăcea să aibă loc astfel de spectacole măcar o dată pe lună..." spune entuziasmată Irina, o spectatoare de 23 ani. 
Şi actorul se arată mulţumit de "primirea" publicului, spunând că e "cald şi foarte receptiv". Acesta mai spune că e o experienţă nouă şi interesantă şi pentru el. 

Biletul de troleibuz costă ceva mai mult decât pentru o călătorie obişnuită - 30 lei în picioare şi 50 lei pe scaun, dar "merită" spun spectatorii. Călătoria cu troleibuzul a durat în jur de o oră, urmând traseul: Circ - Bvd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Bvd. Grigore Vieru.

Spectacolul face parte din proiectul „Troleibuzul de plăcere”, organizat de Teatrul „Eugen Ionesco” şi Art House Café, în colaborare cu Î.M. Regia Transport Electric Chişinău. Pentru că locurile la spectacolul în troleibuz au fost limitate, la cerinţa publicului, la 22 noiembrie teatrul pe roţi va aştepta noi spectatori. Să aveţi o călătorie plăcută şi nu uitaţi, păstraţi biletul până la sfârşitul călătoriei!

Vedeţi şi reportajele video:





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Citeşte şi asta :)

Related Posts with Thumbnails