luni, 5 noiembrie 2012

O seară de amintiri şi surprize cu Ducu Bertzi la Chişinău

O chitară, o vioară, o voce plină de forţă şi melodii care se topesc pe suflet, mai ceva ca untul pe pâinea scoasă din cuptor. E Ducu Bertzi şi Mihai Neniţa cu melodii pe care le-au cântat cu drag ani la rând îndrăgostiţii de folk şi... pur şi simplu îndrăgostiţii.


Ducu Bertzi. Chişinău, 4 noiembrie 2012
Sursa foto: ZDG

E seara de 4 noiembrie, o seară de toamnă caldă cum n-a fost ani buni, pe vremea asta. Chişinăul, şi mai exact Teatrul de Operă şi Balet "Maria Bieşu", găzduieşte azi un concert de suflet. 
O sală plină de romantici şi de oameni îndrăgostiţi de frumos e în aşteaptare... "Bună seara, Chişinău!" îşi salută călduros publicul renumitul folkist din România, Ducu Bertzi, însoţit de maestrul viorii, Mihai Neniţa.

O seară de amintiri...
Concertul începe cu melodia "Pe cine şi câte cărări", după care, rând pe rând, melodii cunoscute, melodii frumoase: "Când s-o-mpărţit norocul", "Şi de-ar fi…", "Suflet fără chei", "M-am îndrăgostit numai de ea", "Floare de colţ", dar şi mai noi: "Mi-a spus azi-noapte chiar ea", "Visul", "Fata bătrână"
Sala cânta împreună cu el, iar interpretul nu conteneşte să mulţumească publicului şi spune că este unul cu totul şi cu totul special. "Vin întotdeauna cu plăcere în Moldova şi mă leagă amintiri frumoase de aceste locuri" spune artistul. Îi pomeneşte şi pe Doina şi Ion Aldea Teodorovici, care zilele trecute au împlinit 20 de ani de la trecerea în nefiinţă, pe Adrian Păunescu, care s-a stins din viaţă pe 5 noiembrie 2010, dar şi pe regretatul Grigore Vieru, spunând că este mândru că a avut ocazia să-i cunoască. Amintirile frumoase curg una după alta. Melodiile, la fel... 

Mihai Neniţă, magicianul viorii
Vioara lui Neniţa face minuni... E o singură vioară, dar face cât o orchestră întreagă. "E genial, îmi dau lacrimile şi mi se face pielea găină la momentele lui solo" spune o spectatoare de alături. 
Basarabean de origine, Mihai Neniţa s-a format ca violonist în România, iar de ani buni face o echipă de excepţie cu Ducu Bertzi. Acesta cucereşte publicul cu vioara sa acustică unică, creată în special pentru el. „Am acasă şi o vioară mai veche, la care cânt doar la concertele de muzică clasică. Cea electroacustică cu care mă vedeţi mai des pe scenă a fost meşterită în America acum şase ani, special pentru mine. Sunt foarte atașat de ea, căci ştiu că asemenea viori nu mai sunt” spune interpretul într-un interviu recent din Apropo Magazin.


Ducu Bertzi (chitară), Mihai Neniţă (vioară), şi Angry Band (în spate)
Sursa foto: ZDG
Chişinău, 4 noiembrie 2012

Surprize-surprize...
Pe la mijlocul concertului, în pauza de respiro luată de artişti, doi tineri şi talentaţi interpreţi din Moldova cântă şi încântă publicul - Gicu Plăcintă şi Elena Carafizi. Tot atunci asistăm la două cereri în căsătorie - una directă, din marea scenă, cu inel şi "amarul" de rigoare şi una indirectă, prin intermediul interpretului Ducu Bertzi.
Seara a adus şi alte surprize... Anume, o nouă combinaţie de sunet şi instrumente. Deşi evenimentul a început în varianta cu care şi-a obişnuit deja publicul - Ducu Bertzi la chitara şi Mihai Neniţă la vioară - ulterior, li s-au alăturat instrumentiştii de la "Angry Band". Clape, tobe, o chitară electrică şi o chitară bas şi piesele lui Ducu Bertzi poartă o nouă energie. Aflaţi pentru prima dată pe aceeaşi scenă, artiştii formează o combinaţie unică şi plină de culoare. "Mulţumesc, băieţi, că aţi învăţat melodiile mele! Sunt onorat!" spune artistul. Impresarul Dragoş Buga, organizatorul concertului a declarat pentru ZDG că ideea îi aparţine: "A fost ideea mea. În cele trei concerte de până acum au fost în scenă doar Mihai Neniţă şi Ducu Bertzi şi m-am gândit să aducem ceva nou, să sune altfel".

Publicul a aplaudat îndelung la sfârşitul concertului, fiind răsplătit apoi cu o sesiune de autografe. Acest concert este al patrulea la număr susţinut de Ducu Bertzi la Chişinău, iar organizatorii intenţionează să organizeze în fiecare an un concert cu participarea interpretului român.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Citeşte şi asta :)

Related Posts with Thumbnails